Štruktúrovaná kabeláž

Komplexný Pohľad na Štruktúrovanú Kabeláž: Normy, Kategórie a Tienenie

Štruktúrovaná kabeláž je pilierom dnešnej digitálnej komunikácie, ktorý zabezpečuje efektívny a spoľahlivý prenos informácií. Aby sme mohli skutočne pochopiť tento komplexný systém, je potrebné ponoriť sa do jeho kľúčových aspektov - noriem, kategórií a technológií tienenia.

Normy Štruktúrovanej Kabeláže

  1. TIA/EIA 568 (verzia C): Americká norma definujúca štandardy pre štruktúrovanú kabeláž.
  2. ISO 11801 (vydanie 2): Globálny štandard stanovujúci požiadavky na kabelážné systémy pre dátové siete.

Kategórie Kabeláže

  • Cat 5e: Podporuje frekvencie do 100 MHz, primárne určené pre Ethernetové siete.
  • Cat 6: Navrhnuté pre frekvencie do 250 MHz.
  • Cat 6A: Umožňuje frekvencie až do 500 MHz.
  • Cat 7 a Cat 7A: Určené pre frekvencie až do 1 GHz, exkluzívne v rámci normy ISO 11801.

Kategórie štruktúrovanej kabeláže podrobnejšie:

 

Názov Popis
Kategória 5E (Cat. 5E) vychádza z kategórie 5 a má aj rovnakú šírku pásma (tj 100 MHz). Z dôvodu cenovej dostupnosti je v tejto chvíli kategórie 5E stále najrozšírenejšia kategória v štruktúrovanej kabeláži. Komponenty kategórie 5E vedia preniesť aj Gigabit Ethernet (IEEE 802.3ab 1000 Base-T) na tienenej i netienenej kabeláži v podaní protokolu 1000BaseT. Avšak prenosová rýchlosť 1 Gb / s je limitnou rýchlosťou pre všetky komponenty kategórie 5E. Kabeláž využíva konektory RJ45.
Kategória 6 (Cat.6) pôvodne bola navrhnutá v roku 2002 pre iný typ Gigabit Ethernetu (TIA/EIA-854 1000 Base-Tx) a mala zlacniť výrobu aktívnych prkov. Výrobcovia aktívnych zariadení ale tento typ komunikácie nepodporili. Vo výsledku Cat.6 v súčasnosti podporuje iba rovnakú aplikáciu ako Cat.5e: Gigabit Ethernet (1000 Base-T) po tienených a netienených kábloch a pri použití RJ45 konektorov. Napriek tomu, že existujúce inštalácie možno po sofistikovanom testovaní preklasifikovať na prenos 10G Ethernetu, táto kategória kabeláží nebola navrhnutá pre takúto aplikáciu a nemala by byť odporúčaná pre nové inštalácie podporujúce 10G Ethernet. V porovnaní s Cat.5e ale Cat.6 prináša dve výhody: širšie prenosové pásmo (tj až 250 MHz) , umožňujúce vyššiu spoľahlivosť prenosu gigabitových aplikácií a vo všeobecnosti vyššia kvalita konektorov, ktorá spolu s káblami s nižším odporom umožňuje lepší prenos Power-over-Ethernet (PoE) signálov.
Kategória 6A (Cat.6A) je najmladšou kategóriou ktorá vznikla v apríli 2008 a je navrhnutá na prenos 10Gigabit Ethernet (IEEE 802.3an 10Gbase-T). Opäť je dostupná po tienenej i netienej verzii. S kategóriou 6A sa počíta predovšetkým pre plnohodnotný prenos protokolu 10GBase-T na všetky vzdialenosti (rýchlosť 10 Gb / s), ktoré sú v metalickej kabeláži bežné. Oproti kategórii 6 pracujú komponenty kategórie 6A s dvojnásobnou šírkou pásma - tj 500 MHz, ktorá poskytuje komponentom tejto novej kategórie už spomínanú vyššiu dátovú priepustnosť. 
Kategória 7 (Cat.7) Kategória 7 (Cat.7) bola navrhnutá v roku 2002 pre budúci 10Gigabit Ethernet, ktorý v tej dobe ešte neexistoval. Kvôli odlišným konektorom (nevyužíva RJ45) a výhradne S/FTP káblom (ale najmä vďaka absencii výhod!) ju trh nikdy neakceptoval a jej použitie rýchlo klesá. Pracovná frekvencia kategória 7 je teraz 600 MHz.
Kategória 7A (Cat.7A) je evolúciou Cat.7. Súčasná kategória 7 z dôvodu malého odstupu šírky pásma od komponentov kategórie 6A (500 MHz vs. 600 MHz) bude postupne nahradená touto novou kategóriou s dvojnásobnou šírkou pásma - tj 1000 MHz Využíva rovnaké špeciálne konektory (nie RJ45) a oveľa vyššie frekvencie, ktoré majú podporiť prenos budúcich aplikácií. Avšak, podľa nedávno ratifikovanej normy IEEE 802.3ba definujúcej prenos 40 a 100 Gigabit Ethernetu, Cat.7A. takéto prenosy nepodporuje. Navyše v súčasnosti neexistuje žiadne prenosné testovacie zariadenie schopné otestovať výkon kabeláže Cat.7A v celej šírke prenosového pásma. Vo výsledku použitie Cat.7A opäť prináša viaceré komplikácie bez zjavných výhod.

 

Technológie Tienenia

Tienenie je nevyhnutné pre minimalizáciu rušenia a optimalizáciu kvality prenosu:

  • UTP (U/UTP): Kábel bez dodatočného tienenia.
  • FTP (F/UTP): Kábel obalený celkovou fóliou.
  • S-FTP (SF/UTP): Kábel obalený celkovou fóliou a vonkajším opletením.
  • STP (U/FTP): Každý pár vodičov je obalený fóliou.
  • F-FTP (F/FTP): Kábel, kde každý pár je obalený fóliou s pridaným spoločným celkovým tienením fóliou.
  • S-STP (S/FTP): Kábel, kde každý pár je obalený fóliou s pridaným spoločným celkovým opletením.

Bezpečnostné a Ochranné Vlastnosti Kabeláže

  • LSOH: Bezhalogénový kábel, ktorý je odolný voči šíreniu plameňa podľa normy STN-IEC 60332-1.
  • LSFROH: Bezhalogénový kábel odolný voči šíreniu plameňa podľa normy STN-IEC 60332-3C. Tento kábel ponúka vyššiu úroveň bezpečnosti v prípade požiaru.

Záver

Pri výbere a inštalácii štruktúrovanej kabeláže je dôležité brať do úvahy rôzne aspekty - od noriem a kategórií po technológie tienenia a bezpečnostné normy. Vďaka týmto normám a štandardom je možné zabezpečiť vysokú kvalitu, výkonnosť a spoľahlivosť prenosu dát v moderných informačných a komunikačných systémoch.

Prejsť do kategórie: Štruktúrovaná kabeláž

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz